maanantai 7. kesäkuuta 2010

Tuohtumus

Philip Roth, Tuohtumus. Englanninkielisestä alkuteoksesta Indignation (2008) suomentanut Arto Schroderus. Werner Söderström Osakeyhtiö, Helsinki, 2009. 

Newarkilainen nuori, kaikin puolin siisti ja tunnollinen kosher-lihakauppiaan poika Marcus Messner pakenee isänsä maaniseksi käyvää huolenpitoa Ohioon Winesburgin collegeen. Hillitty newjerseyläinen juutalaisnaapurusto vaihtuu Keski-Lännen kiiltokuvamaiseen amerikkalaiseen kristilliseen yliopistoidylliin - tai niin Marcus luulee. Todellisuus ja todelliset ihmiset ovat vaikeita, ja opintoja häiritsevät opiskelijayhdistysaktiivit, huonetoverit ja naiset. Taustalla kiehuvat Korean sota ja pelko kutsunnoista. 

Rothin tarina kertoo 1950-luvun alun Yhdysvalloista, missä yhteisö vielä sääteli sukupuolten välistä kanssakäymistä ja vaati yksilön osallistumista yhteiseen ajanviettoon ja rituaaleihin. Winesburgin college lienee perinteiden linnake, missä kunnollisuudenkin täytyy kulkea tiettyä, hyväksi koettua uomaa.

Roth kirjoittaa pitkiä, meheviä virkkeitä, jotka Schroderus kääntää taitavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...