maanantai 29. huhtikuuta 2013

Puhdistus

Sofi Oksanen, Puhdistus : romaani. WSOY, Juva, 2008.

Sofi Oksasen neljäs romaani Puhdistus oli alunperin näytelmä, jonka Oksanen kirjoitti sitten proosamuotoon. Kirja sai lukuisten palkintojen muassa Finlandia-palkinnon vuonna 2008. Se on ollut myös kansainvälinen menestys.

Puhdistus kertoo Viron lähihistoriasta kolmen naissukupolven kautta. Vanha leskirouva Aliide Truu löytää pihaltaan tajuttoman, ruhjotun nuoren naisen. Nainen virkoaa ja sopertaa epäselvän tarinan töistä ulkomailla ja väkivaltaisesta miehestä. Aliidessa naisen kohtaaminen herättää nuoruuden ja sota-ajan muistot, joilta hiipuvan maatalon rutiinit eivät enää pelasta. Pelkkä kateus ei ehkä riittäisi murtamaan perheitä tai järkyttämään maalaiskylää, mutta sodan ja miehityksen tuoman epävakauden ruokkimana se pystyy vääntämään kieroon sosiaaliset rakenteet ja pidäkkeet.

Puhdistus on hieno romaani. Kerronta liikkuu edestakaisin sotavuosista 1990-luvun alkuun ja Oksasen henkilöhahmot täsmentyvät ristiriitaisuuksineen tarinan edetessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

O niin kuin oikeus

Kun entisen aviomiehen (so., ensimmäisen entisen aviomiehen) pienvaraston sisältö päätyy huutokaupattavaksi maksamattomien laskujen vuoksi,...